Home   Domeinen   Verhuizen   Kan ik mijn website bekijken zonder actieve domeinnaam?

Kan ik mijn website bekijken zonder actieve domeinnaam?

Het is mogelijk om je website te bekijken zonder actieve domeinnaam bij ons, bijvoorbeeld als je de domeinnaam naar ons wilt verhuizen en eerst jouw nieuwe website op onze servers wilt testen.

Het is mogelijk om jouw computer te laten denken dat de domeinnaam al naar onze server verwijst, zonder actieve domeinnaam bij ons. Hiervoor moet je op je computer het IP-adres aanpassen naar de server waarop jouw hostingpakket is geplaatst. De domeinnaam lijkt dan al op onze servers actief te zijn, waardoor je geen beperkingen meer hebt in het gebruik van het hostingpakket.

Je kunt op jouw computer aangeven dat de domeinnaam op onze server actief is door het ‘hosts’ bestand te wijzigen en de domeinnaam te koppelen aan het IP-adres van de server. Het IP-adres van de server begint altijd met 185.135.241.*** waarbij *** het nummer is van de server waar jouw hostingpakket op staat.

Waar vind ik mijn servernummer?

Het servernummer van je hostingpakket vind je door in te loggen in het Control Panel. Je ziet dan meteen op je dashboard rechts in beeld het servernummer van jouw domein staan.

Hosts-bestand aanpassen in Windows

Open Kladblok in Administrator-modus. Dit doe je door Kladblok in het Windows-menu te zoeken en hier met de rechtermuisknop op te klikken. Kies vervolgens voor ‘Als administrator uitvoeren’. Open met Kladblok vervolgens het bestand hosts, dat je kunt vinden in de map: C:\windows\system32\drivers\etc\

Dit bestand is meestal een verborgen bestand. Zorg dus dat je de alle bestanden in die map kunt zien.

Voeg in het hosts-bestand de onderstaande regels toe (waarbij je domeinnaam.nl vervangt door jouw domeinnaam):

185.135.241.*** domeinnaam.nl
185.135.241.*** www.domeinnaam.nl

Vervang ‘***’ door het nummer van de server waar jouw hostingpakket op staat.

Hosts-bestand aanpassen in Macintosh OS X

Open het programma Terminal. Je kunt dit programma vinden met de zoekfunctie Spotlight. Spotlight start je op door de toetsencombinatie Command + Spatiebalk te gebruiken. Voer de volgende opdracht in binnen Terminal:

sudo nano /etc/hosts

Voeg in het hosts-bestand de onderstaande regels toe (waarbij je domeinnaam.nl vervangt door jouw domeinnaam):

185.135.241.*** domeinnaam.nl
185.135.241.*** www.domeinnaam.nl

Gebruik de toetsencombinatie CTRL + O om het hosts bestand op te slaan, bevestig het opslaan door op ‘Yes’ te klikken. Daarna kun je Terminal sluiten door de toetsencombinatie CTRL + X te gebruiken.

Controleer de aanpassingen

Sluit na het wijzigen van het hosts-bestand de browser en start deze opnieuw op. Voor de computer lijkt het dan alsof de domeinnaam al is verhuisd.

Belangrijke informatie

Vergeet niet de wijzigingen in het hosts-bestand ongedaan te maken nadat de domeinnaam is verhuisd.