Home   Webhosting   Scripttalen   Wachtwoord herstellen van phpBB-backend

Wachtwoord herstellen van phpBB-backend

Wanneer je het wachtwoord van de phpBB-backend kwijt bent, dan kun je dit via de database herstellen. Daarvoor zijn er een aantal stappen die je dient te volgen.

Stap 1: Het opzoeken van de juiste database

Als eerste zoek je op welke database gekoppeld is aan phpBB. Daarvoor log je in op jouw Control Panel. Klik nadat je bent ingelogd op ‘Webhosting’, kies het juiste domein en klik daar op ‘Filemanager’. Open de map ‘httpdocs’ door er op te klikken en open daarna de map waarin je phpBB hebt geïnstalleerd. Kies daar het bestand ‘config.php’.

In config.php staan de gegevens van de database als volgt vermeld:

$dbhost = 'localhost'
$dbport = ''
$dbname = 'a1_........'
(waarbij op de puntjes de volledige naam van de database staat, deze kan ook beginnen met m1_)
$dbuser = 'a1_........'
(dit is gelijk aan de 'dbname')
$dbpasswd = '...........'
(hier staat het wachtwoord van de database (gebruiker))

Stap 2: Het herstellen van het wachtwoord

Met de bovenstaande gegevens uit config.php kun je nu het wachtwoord voor phpBB opnieuw instellen. Open een nieuw scherm in je internetbrowser en typ daar https://XX.sslprotected.nl/phpmyadmin (waarbij je XX vervangt door het servernummer waar jouw hostingpakket op staat). Het op te geven wachtwoord staat in config.php bij ‘dbpasswd’. Volg nu stapsgewijs de volgende punten:

1. Klik na het inloggen aan de linkerkant op de databasenaam welke ook wordt vermeld in config.php bij ‘dbuser’
  2. Kies het eerste icoontje ‘Verkennen’) van de phpbb_users
    (de prefix phpbb_ kan anders zijn)
  3. Zoek het account dat aangepast moet worden, bijvoorbeeld ‘admin’
  4. Selecteer ‘Wijzigen’ (het potloodje)
  5. In de rij ‘user_password’ klik je op het keuzemenu en kies je ‘MD5’
  6. In het vakje rechts van MD5 vervang je de huidige inhoud door het gewenste wachtwoord (in leesbare tekst)
  7. Klik op de knop ‘Start’ aan het einde van de pagina

Het wachtwoord van het account (in dit voorbeeld ‘admin’) is aangepast. Je kunt nu testen of je met het nieuw ingestelde wachtwoord kunt inloggen in phpBB.