Home   Sitebuilder   Oude website links doorzetten in Sitebuilder

Oude website links doorzetten in Sitebuilder

Je website een fris uiterlijk geven kan nooit kwaad. Misschien past je website niet meer bij je huisstijl, is het design oubollig, is informatie achterhaald of stap je over naar een nieuw content management systeem. Wat de reden ook is, je zegt je oude website vaarwel. Belangrijk daarbij is om er voor te zorgen dat bezoekers niet meer per ongeluk op je oude website of op 404-pagina terechtkomen. Dit kun je doen met een 301-doorverwijzing.

Waarom een 301-doorverwijzing instellen

Een zoekmachine als Google zal niet van de een op de andere dag weten dat jouw website is veranderd en zal bezoekers nog links geven naar niet bestaande pagina’s. Hierdoor kunnen er verschillende dingen gebeuren:

  • Een bezoeker komt nog uit op oude informatie, omdat de oude website niet is verwijderd
  • Een bezoeker komt op een 404-pagina uit met de melding dat de pagina niet gevonden kan worden, als de oude website wel is verwijderd
  • Een bezoeker komt uit op de homepage van je website, want je gebruikt Sitebuilder

In alle gevallen is het beter om gebruik te maken van 301-doorverwijzingen. Een 301-doorverwijzing houdt in dat je aan een zoekmachine doorgeeft dat een link permanent is veranderd. Zo weten zoekmachines dat ze deze link moeten wijzigen in hun database.

Niet werkende links vinden

Was je oude website erg uitgebreid en weet je niet precies welke URLs je had, dan kan je een dienst als Screaming Frog (https://www.screamingfrog.co.uk/) gebruiken. Dit is een krachtige SEO-tool die alle links van je website crawlt. Je krijgt zo een overzicht van alle URLs en wat de verbeterpunten zijn. In dit geval gaat het vooral om het overzicht van HTML-pagina’s want deze moet je gaan doorzetten naar een nieuwe URL.  

Als je het minder fancy wil doen kan je in een zoekmachine kijken welke URLs deze heeft geïndexeerd. Dit doe je door in de zoekbalk “site:jouwdomeinnaam” in te vullen. Het overzicht dat je dan te zien krijgt zijn de links waar bezoekers (mogelijk) naar toe worden verwezen vanuit een zoekmachine.

301-doorverwijzing instellen

De oude links die je hebt gevonden moet je doorsturen naar een pagina in je nieuwe website, in dit geval in Sitebuilder. Bestaat de informatie niet meer of heb je pagina’s samengevoegd, zorg er dan voor dat de oude pagina doorverwijst naar een nieuwe pagina die hier aan verwant is. Zo kan een “over mij” pagina gaan verwijzen naar een “over ons” pagina.

Instellen 301-doorverwijzing in Sitebuilder

In Sitebuilder kan je bij de nieuwe pagina instellen welke oude pagina’s hier naar moeten verwijzen. Open hiervoor in het linkermenu de pagina’s. Achter de pagina waar je naar toe wil verwijzen klik je op de drie bolletje en selecteer hier “Instellingen”. In het tabblad “Marketing” kan je vervolgens in het veld “301 verwijzingen” de oude pagina of pagina’s invullen die naar de huidige pagina moeten verwijzen.

301-doorverwijzing sitebuilder

Belangrijk daarbij is dat je niet de complete URL hoeft in te vullen, alleen het stukje achter jouwdomeinnaam.nl. Een URL als jouwdomeinnaam.n;l/over-mij.html plaats je als over-mij.html, en een URL als jouwdomeinnaam/index.php?option=com_content&view=article&id=15 vul je in als index.php?option=com_content&view=article&id=15. Je mag meerdere oude pagina’s naar de nieuwe URL laten verwijzen.

Let op: doe dit alleen als de URL daadwerkelijk wijzigt. Blijft de URL hetzelfde, dan hoef je geen 301-doorverwijzing in te stellen.

Door het correct en slim instellen van 301-doorverwijzingen weet je zeker dat bezoekers niet meer op een oude pagina of niet-bestaande pagina uitkomen. Hierdoor verlies je geen bezoek en haal je het maximale uit je nieuwe website.

Kom je er zelf niet uit? Neem dan contact op met onze helpdesk.