Home   CMS   Joomla   Overstappen van Joomla naar WordPress

Overstappen van Joomla naar WordPress

WordPress is op dit moment veruit het meest gebruikte ‘CMS’ (Content Management System) ter wereld. Meer dan 20% van alle websites wereldwijd draait op WordPress. Om die reden is er ontzettend veel (Nederlandse) informatie, kennis en ondersteuning op het internet te vinden. Daarnaast is het programma gebruiksvriendelijker dan de tegenhanger Joomla, al is dat laatste natuurlijk een beetje subjectief :-).

Er zijn voor WordPress (door de vele gebruikers) meer functionaliteiten beschikbaar in de vorm van thema’s en plugins. Thema’s verzorgen voor het grootste gedeelte het skelet en uiterlijk van jouw website, met plugins kun je extra functionaliteiten aan de website toevoegen. Je kunt plugins in die zin vergelijken met apps op een smartphone.

Ik wil overstappen van Joomla naar WordPress. Hoe nu verder?

Je hebt de beslissing gemaakt, en wilt de overstap van Joomla naar WordPress gaan maken. In dit artikel leggen wij je stap voor stap uit hoe je de inhoud van jouw Joomla website kopieert naar een WordPress website. Heb je nog geen WordPress website? Geen nood, lees dan het volgende artikel voordat je verder gaat:

Zelf WordPress installeren

Start met het volgen en uitvoeren van onderstaand stappenplan:

1. Log in op jouw WordPress website via http://jouwdomeinnaam.extensie/wp-admin (bijvoorbeeld http://voedingscoachsofie.nl/wp-admin)
  2. Klik links in het menu op Plugins en vervolgens op Nieuwe plugin. In het zoekveld vul je Joomla in. Druk op Enter.
  3. In het overzicht zie je de plugin ‘FG Joomla to WordPress’ verschijnen. Installeer en activeer deze plugin.
  4. Je keert nu automatisch terug naar het plugin overzicht. Onder FG Joomla to WordPress verschijnt ‘Import’. Klik hier op.

De plugin vraagt nu naar allerlei gegevens zodat de inhoud van jouw Joomla website kunnen gaan importeren in de WordPress website. Geen paniek! We leggen je uit wat je waar in hoort te vullen en waar je deze gegevens vandaan kunt toveren.

1. Vink ‘Remove all WordPress content’ aan en klik op de ‘Empty WordPress’ knop
  2. Vul bij ‘URL of the live Joomla website’ het adres in van jouw Joomla website. Bijvoorbeeld http://www.mijnjoomlawebsite.nl of http://www.mijnwebsite.nl/joomlamap

Wanneer je dit hebt gedaan moeten de Joomla database gegevens ingevuld gaan worden. Zowel Joomla als WordPress slaan veel data op in een database, die gekoppeld is aan de installatie.

Deze gegevens heb je waarschijnlijk niet bij de hand, en dat is niet erg. Maak verbinding met de FTP van jouw Joomla website. Staat de Joomla website bij Hosting2GO, dan kun je inloggen op jouw Control Panel. Open vervolgens via de Filemanager of via het FTP-programma de map waar jouw Joomla installatie in staat.

Ga op zoek naar het ‘configuration.php’ bestand en open deze. Gebruik je een FTP-programma, dan kan het zijn dat je het bestand eerst naar jouw computer moet downloaden voordat je deze kunt openen. Hoe je een FTP-programma gebruikt, lees je hier: Zelf met FTP software aan de slag

Na het openen van het bestand ga je op zoek naar de volgende regels:

- public $user = ‘naamdatabaseuser’
- public $password = ‘wachtwoordatabasegebruiker’
- public $db = ‘naamdatabase’
- public $dbprefix = ‘databaseprefix’
  1. Kopieer de naam van de databasegebruiker (zonder aanhalingstekens) en vul deze bij de plugin in onder ‘Username’
  2. Kopieer het wachtwoord van de databasegebruiker (zonder aanhalingstekens) en vul deze bij de plugin in onder ‘Password’
  3. Kopieer de databasenaam (zonder aanhalingstekens) en vul deze bij de plugin in onder ‘Database’
  4. Kopieer de database prefix (zonder aanhalingstekens) en vul deze bij de plugin in onder ‘Joomla Table Prefix’

Is de website niet bij Hosting2GO ondergebracht? Dan zul je de waarde ‘Host’ en wellicht ook ‘Port’ moeten wijzigen. Neem contact op met de hostingprovider voor het juiste host adres.

Klik wanneer je al deze gegevens hebt ingevuld op ‘Test the database connection’. De melding ‘Connection succesful’ zou moeten verschijnen. Is dat niet het geval, controleer de gegevens die je hebt ingevuld dan nog een keer. Loop je vast, neem dan contact met ons op via de helpdesk.

Scroll naar beneden en klik op ‘Start/Resume the import’. Wanneer de plugin klaar is met het importeren verschijnt de melding ‘IMPORT COMPLETED’.

Je hebt succesvol de inhoud van jouw Joomla website gekopieerd naar jouw WordPress website, en kunt nu verder met het opmaken en bouwen van jouw WordPress website.