Home   CMS   Wordpress   Hoe kan ik mijn WordPress-site optimaliseren?

Hoe kan ik mijn WordPress-site optimaliseren?

Is je WordPress site trager dan je verwacht? Dan kun je een aantal dingen doen om WordPress sneller te maken. Met deze tips kun jij je WordPress-website verder optimaliseren.

Een trage WordPress-website wordt meestal veroorzaakt door een conflict tussen plugins of een probleem met het geactiveerde thema.

Plugins en thema

Voordat je verder gaat is het belangrijk om eerst WordPress, alle plugins en je thema’s te updaten naar de laatste versies. Om je WordPress-site zo goed mogelijk te optimaliseren is het belangrijk dit regelmatig te doen. Het is mogelijk dat daarmee het probleem al wordt opgelost. Maak altijd eerst een goede back-up.

Schakel plugins uit

Om te onderzoeken of het probleem wordt veroorzaakt door plugins, schakel je alle plugins uit. Schakel ze daarna één voor één weer in tot het probleem zich opnieuw voordoet. Je weet dan in elk geval één van de mogelijke boosdoeners.

Schakel dan alleen de laatst geactiveerde plugin in. Is je website dan traag? Informeer bij de maker van de plugin of het probleem bij ze bekend is en of er een oorzaak of oplossing bekend is.

Is de site met die plugin wel snel? Schakel dan één voor één weer de andere plugins in, tot het probleem zich voordoet. Zo ga je door tot je de mogelijke veroorzakers hebt gevonden.

WordPress-thema uitschakelen

De oorzaak kan ook bij het thema liggen. Schakel het thema tijdelijk uit door een ander thema te activeren. Kies dan altijd voor één van de standaard WordPress thema’s, zoals Twenty Twentytwo of Twenty Twentythree. Dit zijn basis-thema’s die eigenlijk altijd goed werken.

Is jouw website weer snel als je een standaard theme activeert? Dan kan het gewenste thema een functie bevatten die een probleem oplevert, slecht gecodeerd zijn, of een conflict hebben met één van de plugins.

WordPress-database optimaliseren

Elke keer als je een wijziging aanbrengt in WordPress wordt er een ‘revisie-versie’ opgeslagen. Bij grotere websites, of wanneer je regelmatig bestaande posts update, kan je site veel sneller laden wanneer je deze revisies verwijdert.

Ook het installeren en weer verwijderen van plugins en thema’s kan ervoor zorgen dat er gegevens in de database achterblijven, die niet meer nuttig zijn. Je kunt al die gegevens verwijderen uit de database, waardoor deze kleiner wordt.

Kleinere database zorgt voor snellere site

Een kleinere database zorgt ervoor dat je site sneller reageert. Het verschil is vooral goed te merken als je database op dit moment vrij groot is.

Verwijder ongebruikte plugins en thema’s

Voordat je aan de slag gaat met het opschonen van de database, is het verstandig om eerst plugins die je niet gebruikt te verwijderen. Deze plugins zorgen ervoor dat je database groter is, dan eigenlijk noodzakelijk. Bovendien blijven soms verwijzingen naar de plugins in de broncode van je website staan.

Verwijder deze plugins via ‘/wp-admin’ en zorg dat deze plugins ook niet meer aanwezig zijn in de map ‘/wp-content/plugins’. Dit geldt ook voor themes die je niet gebruikt. We raden aan om, naast het theme dat je gebruikt, één basisthema van WordPress te laten staan, bijvoorbeeld ‘Twenty Twentythree’.

WP Sweep installeren

Installeer de plugin WP Sweep. Ga daarvoor in ‘/wp-admin’ naar ‘Plugins’ > ‘Nieuwe toevoegen’. Zoek dan op ‘WP Sweep’, klik op ‘Installeer’ en daarna op ‘Activeer’. Ga vervolgens naar de pluginpagina en voer de acties uit. Zo kun je de database goed opschonen. Zorg vooraf voor een goede back-up van je database. Zo kun je deze altijd terugzetten als er iets mis gaat.

Je foto’s optimaliseren

Misschien wel de belangrijkste optie om je site sneller te maken is het ‘resizen’ van je foto’s. Veel fotografen willen nog wel eens de originele foto’s uploaden, maar dat is in de meeste gevallen overbodig.

Wanneer je foto’s van 1 of 2 MB uploadt, moet je je ervan bewust zijn dat een fotogalerij met 50 foto’s dus 50 tot 100 MB aan download betekent. Elke bezoeker van je fotogalerij moet al die data ophalen van de server.

Dataverkeer verminderen

Dat zorgt niet alleen voor een trage website, maar ook voor veel dataverkeer. Verklein je foto’s dus voordat je ze uploadt. Ideaal zou een grootste breedte van 900 tot 1400 pixels zijn. Een goed verkleinde afbeelding is meestal niet groter dan 400 KB.

Met de plugin WP Smush kun je het bestandsformaat van afbeeldingen heel eenvoudig verkleinen, waardoor ze sneller te openen zijn. Je kunt deze plugin installeren via WordPress.

Minify en Caching

Een WordPress-website opent niet alleen de afbeeldingen en tekst. Ook veel CSS-stylesheets en JavaScripts voor allerlei styling en functies worden ingeladen.

Elke browser kan maximaal acht bestanden tegelijkertijd openen. Na die acht opent de browser weer acht bestanden. Dit zijn de zogenoemde http-requests.

We zien regelmatig WordPress-websites waarvan een pagina bestaat uit 60 tot meer dan 100 bestandjes. Hoe meer http-requests een webpagina moet uitvoeren, hoe langer het duurt voordat de pagina wordt weergegeven.

CSS en Javascript samenvoegen en minimaliseren

Je kunt CSS en JavaScripts samenvoegen en kleiner maken. Dat is echter een tijdrovende klus, en de kans dat het mis gaat is vrij groot. Je kunt hiervoor ook gebruik maken van plugins. Een uitstekende plugin daarvoor is Better WordPress Minify.

Maak altijd eerst een back-up

Voor je met deze plugin aan de slag gaat, raden we je aan om een back-up te maken van je website (zowel database als alle bestanden). Dat geldt overigens voor alle ingrijpende wijzigingen op je website.

Cache

Door bestanden alvast op te slaan voor snelle weergave en een kopie in de browser van je bezoeker op te slaan, kun je de reactiesnelheid van jouw website flink versnellen. Je kunt dit doen met een cache-plugin.

Er zijn verschillende plugins voor WordPress beschikbaar waarmee je caching kunt inschakelen voor je website. In combinatie met onze webhosting, adviseren we je om gebruik te maken van WP Super Cache. Je kunt deze plugin installeren via WordPress.

De plugin WP-Rocket werkt ook goed. Dit is echter geen gratis plugin.

Andere tips

Ook met het wijzigen van de PHP-versie kun je jouw website sneller maken. Gebruik je PHP 5.6? Schakel dan in elk geval over naar PHP 7 of 8.

Wil je meer weten over optimaliseren van jouw website? Bekijk dan deze 5 simpele optimalisatie stappen.