Home   CMS   Wordpress   WordPress website verhuizen naar andere domeinnaam

WordPress website verhuizen naar andere domeinnaam

Wil je jouw WordPress website verhuizen van de ene naar de andere domeinnaam? Dat kan. In deze tutorial leggen we uit hoe je dat het best kunt doen.

Er zijn een aantal plugins beschikbaar waarmee je dit kunt doen, maar veel daarvan werken niet optimaal, of niet in elke situatie. Als je dit wilt proberen, dan mag dat natuurlijk. Met de stappen in dit artikel lukt het in elk geval altijd.

We gaan ervan uit dat de website die je wilt verhuizen ook op één van onze servers staat. Is dat niet het geval, dan kan stap 5 anders zijn.

Maak een back-up van je WordPress-website

1. Maak altijd eerst een volledige back-up van de site. Hoe je dat doet lees je in dit artikel.
  2. Log in op het admin-gedeelte van jouw WordPress-site en klik in het menu aan de linkerkant op ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’
  3. Wijzig het adres van de site bij ‘WordPress-adres (URL)’ en ‘Siteadres (URL)’ naar het adres van de nieuwe site. Klik vervolgens op ‘Wijzigingen opslaan’. Let op: na deze wijziging werkt de site niet meer op je huidige domeinnaam.

Back-up de website bestanden

1. Download de bestanden van de site via FTP. Informatie over het werken met FTP vind je in ons artikel Zelf aan de slag met FTP-software.

Database overzetten

1. Login op het Control Panel van de nieuwe domeinnaam. Klik op ‘Databases’.
  2. Maak een nieuwe database aan via ‘Nieuwe Database’. Vul de databasenaam in en klik op ‘Nieuwe databasegebruiker’. Vul vervolgens de gebruikersnaam en het wachtwoord (2x) in. Klik op ‘OK’ om op te slaan.
  3. Log in op de nieuwe database via phpMyAdmin van de nieuwe database. Klik in phpMyAdmin linksboven op de databasenaam en vervolgens op ‘Importeren’. Klik bij ‘Te importeren bestand’ op ‘Bladeren’ en selecteer het bestand van de geëxporteerde database. Klik op ‘Start’ om de import te starten.

Bestanden overzetten

1. Upload met FTP de bestanden van de site, die je in stap 1 hebt gedownload, naar de map /httpdocs van het hostingpakket onder je nieuwe domeinnaam.
  2. Ga via Filemanager in het Control Panel naar het bestand /wp-config.php en klik op de naam van het bestand. De code-editor opent. Hierin wijzig je de gegevens van de oude database. Vul de gegevens in van de nieuwe database en sla het bestand op.

Nieuwe WordPress website instellen

1. Log in op WordPress onder de nieuwe domeinnaam. Installeer en activeer vervolgens de plugin ‘Velvet Blues Update URLs’. Via het menu aan de linkerkant ga je naar ‘Extra’ > ‘Update URLs’. Vul bij ‘Old URL’ de domeinnaam van de oude site in. Bij ‘New URL’ vul je de nieuwe domeinnaam in.
  2. In stap 2 van deze plugin vink je bij ‘ Choose which URLs should be updated’ alle opties aan, behalve de laatste ‘Update ALL GUIDs’. Klik op ‘Update URLs NOW’ om alle interne URL’s te wijzigen.

Zo kun je jouw WordPress website verhuizen van de ene domeinnaam naar de andere.