Home   Domeinen   DNS   IPv6

IPv6

Door technische beperkingen van IPv4, de voorganger van IPv6, waren er niet genoeg IP-adressen meer: er zijn ongeveer 4 miljard IPv4-adressen beschikbaar, waarvan op 3 februari 2011 de Internet Assigned Numbers Authority (IANA) de laatste IPv4-blokken vrijgaf. Om dit probleem op te lossen moet men op termijn overstappen op IPv6.

Ieder apparaat heeft een eigen IP-adres, waardoor de IPv4-adressen sneller op waren dan verwacht bij de implementatie hiervan. Door het andere format van IPv6 zijn er veel meer combinaties mee te maken. Een IPv4 adres bestaat enkel uit cijfers (77.60.47.202), terwijl een IPv6-adres ook uit letters bestaat (2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334).

Er zullen in de toekomst toepassingen komen die alleen maar met IPv6 werken, en dan is het belangrijk om voor je domein IPv6 te kunnen gebruiken. Wij gebruiken een dual stack-oplossing waarbij we zowel IPv4 als IPv6 ondersteunen.

IPv6

IPv6 aanzetten

Je kunt IPv6 aanzetten door tweemaal een ‘AAAA-record’ in de DNS-instellingen in het Control Panel aan te maken.

Volg het onderstaande stappenplan om een nieuw AAAA-record aan te maken.

1. Log in het Control Panel
  2. Ga naar ‘Webhosting > DNS’
  3. Klik op ‘Nieuw DNS record’
  4. Kies bij ‘DNS record’ voor ‘AAAA-record’
  5. Je maakt het volgende AAAA-record aan: 2a06:f700:2::[xx]
  6. Klik op ‘Opslaan’ om het eerste record aan te maken
  7. Maak een nieuw AAAA-record aan met als hostnaam ‘*’ en hetzelfde IPv6-adres ‘2a06:f700:2::[xx]’
  8. Klik op ‘Opslaan’ om IPv6 aan te zetten

Let op: bij de [xx] vul je het servernummer in waar je pakket op staat. Mocht je niet weten op welke server je staat dan kan je dit terugzien op het dashboard van het Control Panel bij het kopje ‘Server’.

Is het noodzakelijk om IPv6 aan te zetten?

Het is op dit moment nog niet noodzakelijk om IPv6 te hebben, maar wel wordt het steeds belangrijker. Daarom zijn wij de rest al een stapje voor door IPv6 al aangezet te hebben op onze servers.

Voordelen IPv6

Hoewel het op het moment nog niet noodzakelijk is om IPv6 te hebben is het wel voordelig ten opzichte van de voorganger IPv4. Enkele belangrijke voordelen voor het gebruik van IPv6 zijn:

1. Meer internetadressen: IPv6 heeft veel meer unieke internetadressen dan IPv4. Dit is belangrijk omdat we steeds meer apparaten online verbinden, en IPv6 zorgt ervoor dat er genoeg adressen zijn voor alles en iedereen.
  2. Betere beveiliging: IPv6 bevat ingebouwde verbeteringen voor beveiliging. Denk aan betere bescherming van je gegevens tijdens het verzenden en ontvangen van informatie online.
  3. Makkelijkere netwerkconfiguratie: IPv6 maakt het eenvoudiger om apparaten met het internet te verbinden. Dit betekent minder gedoe met instellingen en een soepelere ervaring wanneer je nieuwe apparaten aan je netwerk toevoegt.
  4. Klaar voor de toekomst: omdat de beschikbare IPv4-adressen opraken, is IPv6 ontworpen om het internet te ondersteunen terwijl het blijft groeien. Het is een beetje als het hebben van een snelweg met meer rijstroken zodat het verkeer soepel kan blijven stromen.

Kortom, IPv6 maakt het internet klaar voor de toekomst en biedt een betere ervaring voor iedereen die verbonden is.

Implementatie IPv6

De implementatie van IPv6 is niet zonder slag of stoot gegaan bij ons. Dit heeft enkele jaren gekost, omdat wij de implementatie meteen goed wilden doen en de tijd hebben genomen voor de benodigde voorbereiding.

Bij alle nieuwe pakketten wordt IPv6 standaard geïmplementeerd. Bestaande klanten zullen binnenkort de mogelijkheid krijgen om dit voor hun domein in te schakelen.

Indien je thuis geen IPv6-aansluiting hebt raden we je af om dit in te schakelen. Dit omdat je dan niet kan controleren of je domein werkt met IPv6.

IPv6 en wetgeving

Op dit moment is er nog geen wetgeving die IPv6 voor klanten verplicht, het is nu vooral nog het bewust maken van de noodzaak. We verwachten dat er op termijn echt wel branches zullen zijn waarbij het een verplichting gaat zijn.

Meer weten over IPv6 of hoe je het kan instellen? Vraag het aan onze helpdesk.

Lees meer

Platform Internetstandaarden: “Aandacht voor verdere adoptie IPv6 blijft hard nodig!”
SIDN “IPv6 groeit geleidelijk, maar we zijn er nog lang niet!”
BNR: “Nederland loopt achter met het invoeren van IPv6”