Wat wil je precies weten?

Op elke vraag hebben wij een antwoord.
Als de resultaten voor automatisch aanvullen beschikbaar zijn, gebruik de pijlen om omhoog en omlaag te gaan naar de gewenste pagina. Touch-apparaat gebruikers, bewegen door aanraking of met veegbewegingen.
Home   E-mail   Foutmeldingen   Wat is een SPF-record?

Wat is een SPF-record?

Sender Policy Framework (SPF) is een DNS-protocol, in het leven geroepen om spam te verminderen. Het is een DNS-record dat als TXT-record (tekst) toegevoegd kan worden aan de DNS-records van jouw domeinnaam.

Wat doet een SPF-record?

Een SPF-record bepaalt voor jouw domeinnaam welke servers gemachtigd zijn namens jouw domein een e-mail te verzenden. Belangrijk hierbij is dat de ontvangende e-mailserver naar het record ‘luistert’.

Hoe maak je een SPF-record?

Verstuur je jouw e-mail via onze webmail, of heb je jouw e-mailadres ingesteld in een e-mailprogramma zoals Outlook of Apple Mail met onze servergegevens/instellingen, dan kun je onderstaand record toevoegen aan jouw DNS-records:

v=spf1 include:spf.hosting2go.nl -all

Het kan zijn dat je ook e-mail namens jouw domeinnaam verstuurt via een server van (bijvoorbeeld) jouw internetprovider. Het is belangrijk dat je het IP-adres van deze server dan meeneemt in het SPF-record. Vaak is het echter zo dat er meerdere e-mailservers en dus meerdere IP-adressen aanwezig zijn. Dit los je op door een SPF-locatie/record te includen, zoals wij dat ook hebben ingericht. Voor Ziggo is dat bijvoorbeeld:

include:smtp.spf.ziggo.nl

Het totale SPF-record zou er dan zo uit komen te zien:

v=spf1 include:spf.hosting2go.nl include:smtp.spf.ziggo.nl -all

Twijfel je over de opzet van jouw SPF-record, neem dan contact met ons op via de helpdesk.

Houd er rekening mee dat het 30 minuten in beslag kan nemen voordat een DNS-wijziging verwerkt is.

De verschillende varianten van het SPF-record

Een SPF-record is een TXT-record dat begint met “v=spf1”. Hiermee weten servers dat het om een SPF-record gaat. Vervolgens  geef je aan wie er namens jouw domein mail mag verzenden. Dat kan met de volgende mechanismes:

  • a: hier vul je een domeinnaam in die namens jouw domein mail mag verzenden
    Voorbeeld: a:voedingscoachsofie.nl
  • ip4: hier vul je een IPv4-adres of IPv4-range in die namens jouw domein mail mag verzenden
    voorbeeld: ip4:185.135.241.37 of ip4: 185.135.0/24
  • ip6: hier vul je een IPv6-adres of IPv6-range in die namens jouw domein mail mag verzenden
    voorbeeld: ip6:2a06:f700:1::91 of ip6:2a06:f700:1::/64
  • mx: hier vul je het MX-record in dat namens jouw domein mail mag verzenden
    voorbeeld: mx.voedingscoachsofie.nl
  • include: hiermee vul je een record in van een afzender die daar hun eigen IP-adressen heeft ingesteld
    voorbeeld: include:spf.hosting2go.nl

Aan het einde van het SPF-record staat de ‘qualifier’. Hiermee geef je op hoe er door de ontvangende mailserver met het record moet worden omgegaan:

  • ~all: softfail. Als een e-mail wordt verzonden door een host of IP-adres die niet in het SPF-record is opgenomen, dan wordt de e-mail wel geaccepteerd, maar mogelijk als spam gemarkeerd.
  • -all: hardfail. Als een e-mail wordt verzonden door een host of IP-adres die niet in het SPF-record is opgenomen, dan wordt de e-mail direct geweigerd.
  • +all: accepteer alle e-mail. E-mail wordt altijd toegelaten, waardoor het SPF-record geen toegevoegde waarde heeft.
  • ?all: het SPF-record voert geen extra validatie uit. E-mails vanaf ongeautoriseerde servers worden doorgelaten, waardoor het SPF-record geen toegevoegde waarde heeft.

De laatste twee opties hebben geen invloed op het valideren van jouw e-mail en hebben soms zelfs een nadelig effect op het correct afleveren van e-mail. Hierdoor kunnen deze beter niet gebruikt worden. Wij raden het hardfail-mechanisme aan.

Een SPF-record instellen voor jouw domeinnaam

Je kunt via jouw Control Panel DNS-wijzigingen doorvoeren. Meer informatie daarover vind je in dit artikel op onze website: Kan ik zelf DNS-records aanmaken?

Wil je een eigen SPF-record aanmaken met andere instellingen, dan zijn er verschillende online ‘wizards’ te vinden die je helpen bij het genereren van een SPF-record. Voorbeelden hiervan zijn:

SPF Wizard – https://www.spfwizard.net
MXToolbox SPF Record Generator – https://mxtoolbox.com/SPFRecordGenerator.aspx