Home   E-mail   Foutmeldingen   Wat is een SPF-record?

Wat is een SPF-record?

Sender Policy Framework (SPF) is een DNS-protocol, in het leven geroepen om spam te verminderen. Het is een DNS-record dat als TXT-record (tekst) toegevoegd kan worden aan de DNS-records van jouw domeinnaam.

Wat doet een SPF-record?

Een SPF-record bepaalt voor jouw domeinnaam welke servers gemachtigd zijn namens jouw domein een e-mail te verzenden. Belangrijk hierbij is dat de ontvangende e-mailserver naar het record ‘luistert’.

Hoe maak je een SPF-record?

Verstuur je jouw e-mail via onze webmail, of heb je jouw e-mailadres ingesteld in een e-mailprogramma zoals Outlook of Apple Mail met onze servergegevens/instellingen, dan kun je onderstaand record toevoegen aan jouw DNS-records:

v=spf1 include:spf.hosting2go.nl -all

Je voegt dit toe als een TXT-record, waarbij je het veld ‘Naam’ leeg laat. Je zet alleen het record in het ‘Inhoud’-veld.

Het kan zijn dat je ook e-mail namens jouw domeinnaam verstuurt via een server van (bijvoorbeeld) jouw internetprovider. Het is belangrijk dat je het IP-adres van deze server dan meeneemt in het SPF-record. Vaak is het echter zo dat er meerdere e-mailservers en dus meerdere IP-adressen aanwezig zijn. Dit los je op door een SPF-locatie/record te includen, zoals wij dat ook hebben ingericht. Voor Ziggo is dat bijvoorbeeld:

include:smtp.spf.ziggo.nl

Het totale SPF-record zou er dan zo uit komen te zien:

v=spf1 include:spf.hosting2go.nl include:smtp.spf.ziggo.nl -all

Twijfel je over de opzet van jouw SPF-record, neem dan contact met ons op via de helpdesk.

Houd er rekening mee dat het 30 minuten in beslag kan nemen voordat een DNS-wijziging verwerkt is.

De verschillende varianten van het SPF-record

Een SPF-record is een TXT-record dat begint met “v=spf1”. Hiermee weten servers dat het om een SPF-record gaat. Vervolgens  geef je aan wie er namens jouw domein mail mag verzenden. Dat kan met de volgende mechanismes:

• a: hier vul je een domeinnaam in die namens jouw domein mail mag verzenden
    Voorbeeld: a:voedingscoachsofie.nl
  • ip4: hier vul je een IPv4-adres of IPv4-range in die namens jouw domein mail mag verzenden
    voorbeeld: ip4:185.135.241.37 of ip4: 185.135.0/24
  • ip6: hier vul je een IPv6-adres of IPv6-range in die namens jouw domein mail mag verzenden
    voorbeeld: ip6:2a06:f700:1::91 of ip6:2a06:f700:1::/64
  • mx: hier vul je het MX-record in dat namens jouw domein mail mag verzenden
    voorbeeld: mx.voedingscoachsofie.nl
  • include: hiermee vul je een record in van een afzender die daar hun eigen IP-adressen heeft ingesteld
    voorbeeld: include:spf.hosting2go.nl

Aan het einde van het SPF-record staat de ‘qualifier’. Hiermee geef je op hoe er door de ontvangende mailserver met het record moet worden omgegaan:

• ~all: softfail. Als een e-mail wordt verzonden door een host of IP-adres die niet in het SPF-record is opgenomen, dan wordt de e-mail wel geaccepteerd, maar mogelijk als spam gemarkeerd.
  • -all: hardfail. Als een e-mail wordt verzonden door een host of IP-adres die niet in het SPF-record is opgenomen, dan wordt de e-mail direct geweigerd.
  • +all: accepteer alle e-mail. E-mail wordt altijd toegelaten, waardoor het SPF-record geen toegevoegde waarde heeft.
  • ?all: het SPF-record voert geen extra validatie uit. E-mails vanaf ongeautoriseerde servers worden doorgelaten, waardoor het SPF-record geen toegevoegde waarde heeft.

De laatste twee opties hebben geen invloed op het valideren van jouw e-mail en hebben soms zelfs een nadelig effect op het correct afleveren van e-mail. Hierdoor kunnen deze beter niet gebruikt worden. Wij raden het hardfail-mechanisme aan.

Een SPF-record instellen voor jouw domeinnaam

Je kunt via jouw Control Panel DNS-wijzigingen doorvoeren. Meer informatie daarover vind je in dit artikel op onze website: Kan ik zelf DNS-records aanmaken?

Wil je een eigen SPF-record aanmaken met andere instellingen, dan zijn er verschillende online ‘wizards’ te vinden die je helpen bij het genereren van een SPF-record. Voorbeelden hiervan zijn:

SPF Wizard – https://www.spfwizard.net
MXToolbox SPF Record Generator – https://mxtoolbox.com/SPFRecordGenerator.aspx