Home   CMS   Wordpress   Hoe installeer ik een thema in WordPress?

Hoe installeer ik een thema in WordPress?

Voor WordPress zijn diverse thema’s beschikbaar, zowel gratis als betaald. Je kunt een thema zelf installeren, en we laten je zien hoe je dat doet.

Een thema is een template voor WordPress waarmee je het uiterlijk van je website of blog kunt aanpassen. Er zijn op internet veel verschillende thema’s beschikbaar. Heb je een thema gevonden dat je wilt gebruiken? Dan kun je deze zelf eenvoudig installeren.

Waar kan ik een nieuw thema installeren?

Het installeren van een nieuw thema in WordPress is mogelijk in het admin-gedeelte van WordPress. Log daar dus eerst op in. In het menu aan de linkerkant, klik je op ‘Weergave’. Bovenin kun je vervolgens kiezen voor ‘Nieuwe toevoegen’.

Je kunt nu op twee manieren een thema installeren. Je kunt direct zoeken op beschikbare thema’s die bij WordPress zijn aangemeld en in de WordPress directory staan. Deze thema’s zijn gratis. Heb je een zogenaamde ‘premium’ thema gekocht op een andere website, dan heb je waarschijnlijk een zip-bestand gekregen.

WordPress-thema installeren vanuit WordPress Directory

Laten we eerst eens kijken naar het installeren van een thema uit de WordPress-directory.

Met de tabbladen Uitgelicht, Populair en Nieuwste, kun je snel door thema’s in deze categorieën bladeren. Wil je meer controle over wat je te zien krijgt, klik dan op ‘Eigenschap filter’. Hier kun je aangeven waaraan het thema moet voldoen op basis van kleur, layout, eigenschappen en onderwerp.

Vink aan waar je naar op zoek bent en klik op ‘Filters toepassen’. Je krijgt een overzicht te zien van thema’s die aan jouw eisen voldoen. Als je met je muis over een thema gaat, kun je doorklikken naar ‘Details en Voorbeeld’. Links krijg je dan een omschrijving te zien. Rechts wordt je website getoond zoals die er met het gekozen template eruit zou zien.

Rechtsboven kun je met de pijlen doorbladeren naar het volgende thema. Je kunt met het kruisje terug naar de overzichtspagina. Met de blauwe knop ‘Installeren’ wordt het thema direct geïnstalleerd.

Je kunt nu kiezen om een live voorbeeld te bekijken. Zo kun je zien of je website nog goed functioneert met het gekozen thema. Werkt alles, dan kun je het thema activeren.

Premium WordPress thema installeren

Heb je een thema van een andere website gedownload? Dan moet je het eerst uploaden om het te kunnen installeren. Dat kun je doen in WordPress zelf.

Klik op de themapagina op ‘Thema uploaden’. Klik op ‘Bestand kiezen’ en selecteer het zip-bestand van je template. Daarna kies je voor ‘Nu installeren’. De installatiebestanden van je thema worden geüpload, uitgepakt en geïnstalleerd.

Ook nu kun je weer kiezen voor een ‘Live voorbeeld’ van je site met het gekozen template. Werkt het thema en ziet alles er goed uit, klik dan op ‘Activeren’, waarna je nieuwe template wordt geactiveerd en zichtbaar wordt op je website.