Home   Control Panel   Website fouten achterhalen met errorlog en display errors

Website fouten achterhalen met errorlog en display errors

Het is te hopen dat je het nooit te zien krijgt; een error op je website. Als het wel gebeurt, is het goed om te weten hoe je het probleem kunt achterhalen en oplossen.

Heb je wel eens gehoord van een Internal Server Error? Dat is een van de foutmeldingen die een website kan weergeven zodra er iets mis gaat met de weergave van een webpagina.

In dit artikel leggen we uit waar je de technische informatie over deze meldingen kunt vinden en hoe je ze kunt oplossen.

404 error

Wat zijn error logs, waar kun je ze vinden?

Het is van belang dat je eerst gaat onderzoeken waar en waarom het precies mis gaat. In ons Control Panel worden alle meldingen netjes bewaard in een logbestand.

Daarin kun je uitlezen waar het probleem zich bevindt en om welke melding het gaat, zodat je verder onderzoek kunt doen.

Logfiles van je CMS

Als je in de logs van het Control Panel niets kunt vinden, kun je de gegevens mogelijk wel in de logbestanden van je website vinden. De locatie hiervan verschilt per content management systeem en is dus afhankelijk van hoe en waarmee je de website gemaakt hebt.

Om het log-bestand te kunnen inzien, moet je inloggen in het Control Panel. Zodra je bent ingelogd, klik je op ‘Webhosting’, en dan op ‘Logs’. Vervolgens klik je het logbestand aan welke je wilt bekijken.

Error log Control Panel

Met de puntjes aan de rechterkant kun je het bestand ook downloaden naar je computer om deze vervolgens lokaal te bestuderen. Dit kan handig zijn als het log-bestand erg groot is.

Logfiles bekijken

Met een tekst editor (bijvoorbeeld Kladblok, Notepad++ of Microsoft Word) kun je vervolgens het bestand openen. In het logbestand kun je bijvoorbeeld het volgende tegenkomen:

• PHP Warning
• PHP Fatal error
• PHP Parse error

Zie je deze fouten niet direct staan? Dan kun je handig gebruik maken van de zoekfunctie in de teksteditor (meestal Ctrl/Command + F).

Vaak zie je in de foutmelding ook een bestandsnaam met een regelnummer waar de foutmelding is ontstaan. Met een beetje programmeerkennis kun je de fout dan vaak zelf oplossen.

Soms staat er in de code van het betreffende bestand een onjuist teken of is er een teken te veel of te weinig gebruikt.

Als je de fout hebt gevonden en kan oplossen, zal je na het verversen van de pagina zien dat de site weer werkt.

Plugins bijwerken en juiste PHP-versie selecteren

Mocht je er niet uitkomen, dan kan het zijn dat er een andere oorzaak is. De kans is groot dat een bepaalde script of plugin niet goed (meer) werkt.

Een CMS zoals bijvoorbeeld WordPress maakt veel gebruik van plugins en thema’s. Een verouderde PHP-versie of een plugin/thema welke niet meer compatible of up-to-date is, kan ook voor deze problemen zorgen.

Zorg daarom dat alle plugins en thema’s up-to-date zijn.

Schakel eventueel terug naar een oudere PHP-versie, indien een plugin/thema niet compatible is met de laatste versie ervan.

Indien dat niet werkt, kun je eventueel contact opnemen met de ontwikkelaar van de betreffende plugin/thema.

Wat is een display error en hoe zet je ze aan?

Indien je op je website een wit scherm te zien krijgt en dus geen (fout)melding, kan het zijn dat je hiervoor “display errors” aan moet zetten. Dit doe je door in te loggen in het Control Panel en naar (Sub)domeinen te gaan. Daar klik je het juiste domein aan. Onder ‘Geavanceerde instellingen’ zie je ‘display_errors’ en ‘display_startup_errors’. Standaard staan deze op ‘Off’, maar je kunt ze allebei op ‘On’ zetten.

Error zoeken op Google en fora

Natuurlijk kun je ook gebruik maken van Google of fora om een oplossing te vinden voor de melding die je krijgt. Google simpelweg de foutmelding en je vindt vaak meerdere zoekresultaten.

Kijk goed of de probleemomschrijving overeenkomt met het probleem dat je zelf ervaart. Het is daarnaast aan te raden om eerst te zorgen voor een back-up voordat je een gevonden oplossing toepast.

Veel zoekresultaten leiden vaak naar een forum toe, waar dit soort onderwerpen vaker besproken worden.

Hieronder vind je een overzicht van bekende sites/fora waar je wellicht een oplossing kunt vinden:

StackOverflow
Experts Exchange
WordPress Support
Joomla Forum