Home   CMS   Wordpress   Wat is het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org?

Wat is het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org?

WordPress.com en WordPress.org zijn gek genoeg twee verschillende platformen. Er zijn een aantal wezenlijke verschillen. We merken dat, doordat de diensten dezelfde naam delen, er nog wel eens verwarring kan ontstaan onder klanten. In dit artikel proberen we dit voor je te verhelderen.

Wat is WordPress.org?

WordPress.org is een softwarepakket. Je hebt online ruimte op een server nodig om WordPress.org te kunnen installeren. Bijvoorbeeld op een hostingpakket. Je moet dus handmatige handelingen verrichten om WordPress.org te installeren.

Gelukkig zijn er tegenwoordig manieren beschikbaar waardoor je deze handmatige handelingen over kunt slaan. Bijvoorbeeld wanneer je WordPress via onze softwarebibliotheek Web Apps installeert. Web Apps zit bij zowel het Standaard als Premium hostingpakket inbegrepen.

Binnen WordPress.org heb je ten opzichte van WordPress.com volledige controle over jouw website en net iets meer vrijheden/mogelijkheden. Hier staat wel tegenover dat het wat moeilijker kan zijn om aan WordPress.org te wennen.

Voordelen WordPress.org

  • Gebruik van plugins, welke functionaliteiten toevoegen aan jouw website. Vergelijk ze met apps voor op jouw smartphone.
  • Volledige controle over de code. Handig wanneer je de technische kennis zelf in huis hebt of de website laat bouwen.
  • WordPress.org is geheel gratis, er zijn geen abonnementsvormen aanwezig
  • WordPress.org is ‘open source’. De code is openbaar en voor iedereen toegankelijk. Het is voor een ieder mogelijk mee te werken aan de ontwikkeling van WordPress.org
  • Instellingen en plugins gebruiken om de prestaties (laadsnelheden) van jouw website te verbeteren
  • Er worden geen advertenties getoond

Wat is WordPress.com?

WordPress.com is een online platform waarop je een eigen website kunt maken. Je hoeft hierbij niets te installeren. Het enige dat WordPress.com vereist is dat je jezelf registreert.

In de gratis variant is het niet mogelijk een domeinnaam aan jouw WordPress.com website te koppelen. Jouw website is bereikbaar als ‘subdomein’ van WordPress.com. Bijvoorbeeld:

https://jouwdomeinnaam.wordpress.com

Om een domeinnaam te kunnen koppelen, heb je een ‘Personal’, ‘Premium’ of ‘Business’ abonnement nodig. Alle specificaties en prijzen kun je hier vinden op de website van WordPress.com.

Voordelen WordPress.com

  • Je kunt snel starten en met relatief weinig tijd en moeite een website online plaatsen
  • Je hoeft geen software te (laten) installeren
  • WordPress.com hoeft niet geüpdatet te worden, dit doet WordPress.com zelf voor jou